Monday, November 07, 2011

De bokaal van Johan Ida
In 2009 - in het kader van het Rotterdamse Europese jongerenjaar - hebben we met een groot aantal jongeren nagedacht over de inrichting van het Johan Ida Plein in het Oude Noorden. Samen met Hans Venhuizen, John van de Wetering en Michaela Stegerwald hebben we het co-creatie project Maak Plaats! bedacht en uitgevoerd voor een 3-tal lokaties in de stad waaronder het Johan Ida Plein. De anderen waren het Stichtseplein op Zuid en het Ontwikkellab aan de Rochussenstraat. Het Stichtseplein is inmiddels behoorlijk opgeknapt en aan de Rochussenstraat wordt nu ook flink gebouwd aan jongerenhuisvesting en aan ruimte voor jong ondernemerschap.

De bokaal staat symbool voor de deelname van de jongeren in het co-creatie proces van wie veel wensen in het ontwerp van het nieuwe plein gehonoreerd zijn. Met name de groene uitstraling en het groene schoolplein zijn hiervan een zichtbaar resultaat. Daarnaast was er de grote wens om ergens te kunnen zitten, te chillen en te kijken en bekeken te worden.
Een schaal op 2.50 meter hoogte met een diameter van 5 meter, pal naast de Duimdrop (vrolijke containers in Rotterdam vol met buitenspeelgoed gerund door TOS - Thuis op Straat) biedt plaats aan de buurtjongeren en aan de schoolklassen van de Hildegardisschool voor een buitenles.

Uitvoering: Landstra & de Vries. Oplevering van het plein: eind 2011 Opdrachtgever: deelgemeente Noord Rotterdam