Friday, April 30, 2010

Wim Noordhoek's berichten over de brug

Wim Noordhoek, de zachtaardige stem van de VPRO kwam naar het Ruhrgebied om de bouw van de brug gade te slaan. We hebben een rondwandeling gemaakt langs de wonderen van de industrie en de bijbehorende natuur. De brug komt ook aan bod, die is op de toekomst van het gebied geënt. Aanstaande maandagavond 21 uur bij De Avonden.
http://boeken.vpro.nl/avondlog/

Wie naar aanleiding van het gesprek tussen Andre Dekker en Wim Noordhoek een nacht op de brug wil boeken: Regina Sasse, info@observatorium.orgWarten auf den Fluss

Een dag en een nacht wachten in een kunstwerk van Observatorium in de industrienatuur van het Ruhrgebied. De kunstenaars van Observatorium nodigen u persoonlijk uit om een etmaal in het braakland op de nieuwe rivier te wachten en deel uit te maken van de spraakmakende tentoonstelling van kunst in de openbare ruimte EMSCHERKUNST.2010

Wachten op de rivier

De sculptuur Warten auf den Fluss voorziet de tussentijd van de landschapstransformatie van een impuls door mensen in de gelegenheid te stellen het landschap van nu nog eens heel precies te ervaren in al zijn hoedanigheden en te mijmeren over het verleden en de toekomst. Waar kun je de langzaam maar zekere én enorme landschaps- en stadstransformaties beter ervaren dan hier in het braakland, dat van achterkant van het Ruhrgebied tot voorkant moet worden?
Observatorium noemt de 38 meter lange overdekte brug een gebouwd voorstel. Op deze plek tussen befaamde recente mijlpalen van het nieuwe Ruhrgebied Nordsternpark, Bramme van Serra en de Kläranlage Bottrop is de wereld zoals het Ruhrgebied het zichzelf wenst in wording.
Voordat het nieuwe Emscherdal in 2020 aangelegd is, dient de brug en zijn drie paviljoens als oord voor productief wachten. Warten auf den Fluss is een ‘slapende brug’ voor het beloofde landschap op de locatie van de nieuwe rivierbedding.

Aanbod
Wachten is verveling, uitstel en lethargie. Wachten is overpeinzing, wilde ideeën en euforie. Wat wordt het? Wat betekent wachten nog meer? Voor u persoonlijk of de cultuur waarin uw woont of werkt? Is wachten stilstand of beweging?
Wij bieden u het comfort van een Wanderhütte, inclusief privé slaapplaatsen, toilet, wasgelegenheid, ontbijt en avondeten tegen de kostprijs van € 90,- p.p.p.n voor 2 en 3 personen en € 75,- voor 4 of meer personen. Overdag deelt u de brug en de paviljoens met de bezoekers van de tentoonstelling, na 19 uur heeft u het rijk alleen. U krijgt een afsluitbaar paviljoen ter beschikking voor persoonlijke eigendommen.
Vraag
Observatorium en het Ruhrgebied vernemen graag uw ervaringen met de tussentijd. Elke vorm van documentatie van de wachttijd wordt op prijs gesteld. De verzamelde bevindingen worden na EMSCHERKUNST.2010 in een publicatie bijeengebracht.

Grens
De 'slapende brug’ ligt in een open veld midden in de industrienatuur. De zigzag-brug is voor groepen die zich een etmaal in het af te schaffen landschap willen terugtrekken en daarbij accepteren dat ze door passanten en bezoekers van EMSCHERKUNST.2010 worden gadegeslagen. De grens tussen openbaar en privé verloopt dwars door de sculptuur, ofwel: de privé-ruimte maakt deel uit van de openbare ruimte. De gasten en de passanten moeten de brug en omgeving met elkaar delen en hun verblijf en hun wachten op elkaar afstemmen, zoals op alle plaatsen in de wereld waar gewacht wordt. De brug en de drie paviljoens, als deel van de tentoonstelling zijn geopend van 10-19 uur.29 mei - 5 september, dagelijks van 10-19 uur
www.emscherkunst.de
Met dank aan www.artdoc.de voor de fotografie

Monday, April 19, 2010

Vliegen over het Ruhrgebied

Observatorium werkt sinds 2002 in het Ruhrgebied. Hans Jungerius vraagt aan Andre Dekker wat hij in de loop der jaren over het gebied geleerd heeft. Samen vliegen ze aan de hand van een Google Earth projectie over de stedenbundel en dalen af waar Observatorium gewerkt, gebouwd en gestruind heeft.

29 april
Showroom Arnhem
Kleine Oord
Aanvang 20.30 uur

Friday, April 16, 2010

A GlimpseThe first fragment of the 40 meter bridge over the future river.
Is the birch tree still there wenn the river comes?

Monday, April 12, 2010

Occupying Space in the Ruhr

One year of planning, drawing and designing - four months of constructing,
in between two days of sensing the site and deciding where it will be.


video