Wednesday, March 31, 2010

WORAUF WARTEN SIE?

Die ersten Wartenden haben sich gemeldet. Man freut sich auf die zukünftige höchsteigene Gelassenheit und ist gespannt was kommen wird.
Nicht bewegen ist die Devise.
Es sind nur 24 Stunden, es gibt keine Vorschriften und kein Vorlesungen, es gibt nur dich und die Brücke in der Brache. Kann aber gut sein, dass es unvergesslich sein wird.
Wer buchen will, schreibt an: info@observatorium.org
Lesen Sie die Beilage!Tuesday, March 09, 2010

Waiting for the River - Invitation
Emscherkunst is the biggest exhibition of visual art during Ruhr2010 Cultural Capital of Europe, which takes place on a long stretch of land between a canal and a river in the middle of one of the most intriguing and innovative urban regions.
In ten years time the river Emscher, now a sewer canal between dikes will be a natural river again. It is the symbol of change from Ruhrgebiet, a heavy duty industrial area (5 milion people) to a clean young Metropole Ruhr.

Observatorium symbolizes the anticipation of better times and a better environment by building a covered bridge for a river that is not there yet. We invite people to wait 24 hours. What are you waiting for is the question we ask. And why?

Please contact Regina Sasse if you feel like waiting for a river this summer: info@observatium.org

Tuesday, March 02, 2010

YOUR CITY: Jongeren maken Zuid


Creative Factory

Maashaven Zuidzijde 2, Rotterdam

Aanvang: 14 uur workshops en 17 uur presentatie publicatie

Toegang vrij

Reserveren: info@kijkopzuid.nlDe jongerenbiënnale YOUR CITY: Jongeren maken Zuid
heeft het afgelopen jaar heel wat voet in de aarde gehad. Op 4 maart wordt een workshop georganiseerd waarin met uiteenlopende betrokkenen van YOUR CITY wordt geëvalueerd én de kansen voor de toekomst worden verkend. Aansluitend vindt de presentatie van de publicatie plaats.


Josje Stoel (curator YOUR CITY)
, start de middag met een korte terugblik; wat zijn haar belangrijkste conclusies, van het oorspronkelijke idee tot de eindmanifestatie. Carol Hol (Concire / bestuurder stichting Kijk op Zuid), zal in een korte presentatie de betekenis van YOUR CITY benoemen; zowel de thematiek, werkwijze als resultaten worden bezien vanuit hun mogelijke betekenis voor de ontwikkeling van Rotterdam (Zuid).

Aan de hand van twee cases (Hart van Zuid en Stad om de Hoek) wordt vervolgens de toekomst van YOUR CITY onderzocht. De dag wordt gemodereerd door Patrick van der Klooster, directeur AIR.

Hart van Zuid was het centrum van de activiteiten van YOUR CITY, het Freestyle Sports Stadion krijgt zelfs een (voorlopig) vervolg in het gebied. Tijdens de case ‘Hart van Zuid' wordt onder leiding van Iris Schutten gekeken hoe beide projecten een vervolg kunnen krijgen in de toekomstige ontwikkeling van het gebied. Het gaat hierbij om de positie van jongeren in de gebiedsontwikkeling en de methodieken die door YOUR CITY in het gebied zijn beproefd.

Rotterdam-Zuid bestaat uit verschillende buurten die door verkeersverbindingen van elkaar worden gescheiden. ‘Stad om de hoek' is een onderdeel van de ontwikkelingsstrategie woonmilieu Kop van Zuid die binnenkort door de gemeente Rotterdam wordt vastgesteld. De Stad om de Hoek staat voor de ruggengraat die verschillende knooppunten van voorzieningen zowel fysiek als programmatisch aan elkaar rijgt. Tussen de knooppunten moeten aantrekkelijke routes ontstaan die verbindingen tussen de verschillende buurten van de Kop van Zuid leggen. Vooruitlopend op de vaststelling van de ontwikkelingstrategie woonmilieu Kop van Zuid wordt de case Stad om de Hoek ingepland. De centrale vraag bij deze case: op welke manier kan met de werkwijze van YOUR CITY een bijdrage worden geleverd aan de totstandkoming van de ambities van Stad om de hoek.
Onder leiding van Ruud Reutelingsperger (Observatorium) wordt tijdens de workshop de werkwijze van YOUR CITY als uitgangspunt genomen.

Op de vuurtoren van ScheveningenOn top of the light house of Scheveningen Andre Dekker will tell a short story about seeing land from the sea.
Vesta Kroese, a regular partner in Observatorium projects will present the first answers to the question from wich homes, offices and reataurants in Den Haag we are able to see the sea. How can this be a guide-line for city planning?


Vesta Kroese @ Badgast
Uitnodiging presentatie ‘Zeezicht in de stad’ 7 maart 14 uur
Locatie: BADGAST @ FAST, Strandweg 1a, aan de boulevard van Scheveningen bij de haven.
Kledingadvies: outdoor.


Architect Vesta Kroese onderzoekt zeezicht in de stad, met als doel een nieuwe (of juist bestaande) verbinding vanuit de stad bloot te leggen met de zee. Over tijdelijke zeecafé's op zolders bij Hagenaars thuis en in kantoren: een nieuw Haags panorama?
Met Andre Dekker van Observatorium over verlangen naar de zee en een expeditie naar en op de vuurtoren van Scheveningen. Met dank aan Muzee.