Monday, October 05, 2009

I Bridge You - Rotterdam Zuidplein
Met I Bridge You geeft YOUR CITY ruimte aan jongeren om zelf te ondernemen op Zuid: de brug vormt drie dagen lang een podium met een terras, radiostudio en winkels die door jongeren worden gerund. Ruud Reutelingsperger informeert over de noodzaak om jongeren de ruimte te geven en het daar te doen waar zij zich dagelijks bevinden: tussen school en winkelcentrum.


I BRIGDE YOU 29, 30 en 31 october, tijdens winkeltijden: donderdag en zaterdag van 10 - 18 en vrijdag van 10 - 21 uur.

In shopping mall Zuidplein our partner Chantal van Heeswijk is recruiting young people who are interested in presenting themselves or their ideas and activities. This huge foot bridge connects the mall with the surrounding area. The living bridge on top of the foot-bridge will turn the connection into the attraction. The public space above a major city through-road, a notorious hang out, will turn into a festive mall for startups.
Chantal van Heeswijk, beeldend vormgever: “Tegenwoordig gebeurt veel ‘binnen’, mensen zitten achter internet en komen minder vaak buiten. Wij proberen juist buiten, op de plek van de brug een fijne sfeer te creëren. We willen mensen in beweging brengen, naar buiten lokken.

Wij laten met I Bridge You zien wat er allemaal mogelijk is met de openbare ruimte. Normaal gesproken kijken architecten en stedenbouwkundigen vanuit vogelperspectief naar de stad. Ze maken een tekening, het aantal vierkante meters wordt berekend en de prijs die daaraan hangt. Met I Bridge You beginnen we aan de andere kant, de mensen die de ruimte gebruiken. De jongeren komen in aanraking met de ontwerpers en vanuit daar bouwen we een brug over een al bestaande brug. We gaan dus ad hoc en mobiel te werk. We vragen de jongeren en passanten op de Zuidpleinbrug naar hun ideeën, wat moet de vorm worden. In de brug komen in ieder geval winkeltjes zoals een sieradenshop en oefenruimte die de jongeren zelf beheren. De stad verjongt en de jongeren zijn hartstikke ondernemend, I Bridge You biedt hen de mogelijkheid dat op hun eigen manier te doen. Met I Bridge You brengen we de snelle wereld van de jongeren in contact met de langzame bouwwereld, op een laagdrempelige manier.
We merken nu al dat het de jongeren erg aanspreekt, ze zijn heel enthousiast. I Bridge You is heel concreet, ze zien het helemaal voor zich. Als een droom die uitkomt.”

Ruud Reutelingsperger van Observatorium
, ontwerpgroep voor beeldende kunst in openbare ruimte: “Jongeren zijn bezig met hun toekomst, ze willen geld verdienen, het liefst met een eigen bedrijfje. Met I Bridge You willen we dat zichtbaar maken op de Zuidpleinbrug. Dat is een fantastische brug, je ziet de hele stad, Zuid, Noord en flats waar bekende mensen wonen. Omdat de jongeren niet meer in het winkelcentrum zelf mogen komen, maken we met de brug over de brug een nieuwe toegangspoort naar het Zuidplein. In de levende brug komen winkeltjes maar ook een fijne rookplek. Met de brug presenteren de jongeren zich aan de stad, laten ze zien wie ze zijn, hoe hun ruimte willen inrichten en hun talent willen verkopen. I Bridge You wordt een handelscentrum, een shoppingmall in de vorm van een brug, op een andere brug.”


13 Oktober 2009
Opening
YOUR CITY: Jongeren maken Zuid


Dinsdag 13 oktober gaat de jongerenbiënnale YOUR CITY: Jongeren maken Zuid van start, een initiatief van Stichting Kijk op Zuid en AIR. De komende maanden gaan jongeren aan de slag om hun ideeën voor Rotterdam Zuid vorm te geven. Dit doen zij samen met kunstenaars en architecten die hen uitdagen en inspireren om zelf invulling te geven aan hun leefomgeving.
Geen vrijblijvende deelname, maar actieve participatie; jongeren als ontwikkelaar van hun eigen plekken. Tijdens de manifestatie YOUR CITY zijn er workshops met marktpartijen, ontwerpers, (deel)gemeenten en andere betrokkenen over het hoe, wat en waarom van goede plekken voor jongeren? Het doel is om nieuwe coalities te vormen waarin jongeren serieuze partners zijn.
Het slotevenement eind november brengt de bevindingen van alle programmaonderdelen samen. Jongeren presenteren de resultaten aan de gemeente, wijkbewoners, professionals en andere jongeren.
Zie: http://www.yourcity09.nl/I Bridge You - Ondernemende jongeren
Kunstenaar Chantal van Heeswijk en Ruud Reutelingsperger (Observatorium) zijn op zoek gegaan naar ondernemende jongeren. Hoe denken zij over de openbare ruimte en hoe willen jongeren deze openbare ruimte productief maken? Tijdens I Bridge You laten jongeren zien hoe ze hun woon- en leefomgeving gebruiken. Door middel van een levende brug gebruiken jongeren de openbare ruimte voor hun eigen onderneming: een presentatie die richtinggevend is voor toekomstige bebouwing in Rotterdam Zuid. I Bridge You zorgt letterlijk en figuurlijk voor een verbinding tussen een bestaande ontmoetingsplek en een gebied dat in herontwikkeling is.

Freestyle Sports - Bewegende jongeren
De stad vormt het speelveld voor skaters, freerunners en andere straatsporten. De straatsporters gebruiken de stad op een geheel eigen wijze. De betekenis van freestyle sports wordt onderzocht, dit onderzoek resulteert onder andere in een nieuwe plattegrond voor Rotterdam Zuid; de openbare ruimte bekeken door de ogen van straatsporters. De resultaten worden door 2012Architecten gebruikt om samen met jongeren en ontwerpers een tijdelijke arena met sporttrack in het Motorstraatgebied te maken dat dient als free-zone voor informele en formele straatsporten.

Tijdens de manifestatie zijn er workshops met marktpartijen, ontwerpers, (deel)gemeente en andere betrokkenen over het hoe, wat en waarom van goede plekken voor jongeren? Het doel is om nieuwe vitale coalities te vormen waarin jongeren serieuze partners zijn. Het slotevenement in december brengt de bevindingen van alle programmaonderdeken samen. Jongeren presenteren de resultaten aan de gemeente, wijkbewoners, professionals en andere jongeren.