Friday, October 26, 2007

Wie hier midden in Heino naar Heino kijkt, heeft Heino verlaten.OBSERVATORIUM - DORPSGEZICHT HEINO 2007Dorpsgezicht Heino 1867
De schilder P. Visser maakte een schilderij van een eenzame man in het veld, die peinzend naar de dorpsrand kijkt. Hij gaf een beeld van Heino waaraan wij de veranderingen sindsdien kunnen afmeten.

De Rotterdamse kunstenaarsgroep Observatorium nodigt uit om de plaats van de peinzende man in te nemen, zich aan de waarneming van de dorpsrand over te geven en een observatie achter te laten waaraan volgende generaties zich kunnen afmeten.

Dorpsgezicht Heino 2007
Heino heeft een enclave van ruimte in het centrum. De rand van het dorp dringt door tot aan de kerk in het midden. Niet het dorp in het land, het land in het dorp.
Voor een keer is het toegankelijk - voor een keer is het bebouwd: om in het hart van Heino afstand te nemen en te observeren. Wie neemt de plaats van het vee in om naar het gedrag van mensen te kijken?

De tentoonstelling Rafels, Randen en Routes in Museum De Fundatie is het resultaat van een studie van kenners. Wie zich als liefhebber en betrokkene wil uitspreken over de praktijk van dorpsuitbreiding en dorpsgezicht neme in Dorpsgezicht 2007 een blad papier.

Geopend van 24 november 2007 t/m 20 januari 2008, in de weekeinden van 11–17 uur toegankelijk voor publiek. Een poort in het weilandhek geeft toegang tot een smalle steiger die naar drie paviljoens leidt. P. Visser is aanwezig.

Met dank aan de Hervormde Gemeente Heino

Zie ook de website van de opdrachtgever: http://www.atelieroverijssel.nl/project/rafelsrandenenroutes/index.php

DORPSGEZICHT

RAFELS, RANDEN EN ROUTES

AtelierOverijssel organiseert tentoonstelling over de herkenbaarheid en kracht van vijf Overijsselse dorpsgezichten.
Openingsdatum: vrijdag 23 november, 16:00 - 18:00 uur.

AtelierOverijssel, werkplaats voor ruimtelijke kwaliteit, stelt in deze tentoonstelling de huidige kwaliteit en praktijk van de dorpsuitbreiding in de provincie aan de orde. De gezichten van Willemsoord, Zwartsluis, Goor, Heino en De Lutte dienen daarbij als voorbeeld.
Met ontwerpen van:
Artgineering, Bosch Slabbers, Wapke Feenstra, Noordpeil, Observatorium, Ton Matton/Matton Office, Joke Robaard en Urban Affairs.

24 november 2007 tot en met 20 januari 2008
Kasteel Het Nijenhuis / Museum de Fundatie ’t Nijenhuis 10 8131 RD Heino-Wijhe
Openingstijden donderdag t/m zondag, 11:00 - 17:00 uur De tentoonstelling ‘Rafels, randen en routes’ wordt gefinancierd door de Provincie Overijssel. Binnenkort meer informatie op: www.atelieroverijssel.nl
Atelier Overijssel is een initiatief van de Provincie Overijssel en heeft als partners: Het Oversticht, Dienst Landelijk Gebied, Landschap Overijssel, Kunst en Cultuur Overijssel en Architectuurcentrum Twente.